pressZP1

2023-06-15 PRESSMEDDELANDEDEN FÖRSTA MAKEDONSKA BARNBOKSKLASSIKERN SLÄPPT PÅ SVENSKA!


Bokförlaget Pranava Publishing lanserar Berättelser om Zoki Poki, den första makedonska barnboken i svensk översättning!


Bokförlaget Pranava Publishing har utkommit med barnboken Berättelser om Zoki Poki av den makedonska författaren Olivera Nikolova i svensk översättning av Lidija Lindoff. Det är första gången som en makedonsk barnbok översätts till svenska.


Zoki Poki är en modig och supersnabb liten pojke. Hans bästa vän heter Lidija och tillsammans upplever de många äventyr. Han är nyfiken på mycket och bra på att fantisera. Och så är han rätt finurlig också när det gäller att räkna, gå till doktorn, lära sig vad alla djuren på zoo heter och mycket annat.


Berättelser om Zoki Poki är en kapitelbok med korta lättlästa texter för barn i åldern 6-9 år. För flerspråkiga barn ger boken möjlighet att möta välkänd text från det makedonska modersmåls-området. Illustrationerna är svartvita, texterna är läsvänliga och luftiga med passande typografi och radavstånd för barn i lågstadiet. Boken har översatts till flera olika språk och finns nu i svensk översättning av Lidija Lindoff som tidigare översatt Astrid Lindgrens Sunnanäng till makedonska.

 

  • Utgivningsdag 25 maj 2023
  • ISBN 978-91-527-6105-2

 

Om författaren:

Författaren Olivera Nikolova (1936) är skönlitterärt en mycket betydelsefull barnboksförfattare i Republiken Nordmakedonien. Hon är landets mest kända kvinnliga prosaförfattare och har arbetat som redaktör och dramatiker vid Makedoniens nationella radio och tv. Olivera Nikolova har skrivit både för vuxna och för barn, getts ut vid flera makedonska bokförlag och har under flera tillfällen tilldelats många stora litterära pris i Makedonien. Boken om Zoki Poki utkom 1963 och hör till landets mest kända barnboksklassiker.

 

Om bokförlaget:
Pranava Publishing ger ut böcker för barn och vuxna. Förlagets vision är att ge ut svensk och utländsk kvalitetslitteratur inom skön- och facklitteratur, men också noggrant utvald översatt litteratur från slaviska språk med särskilt fokus på makedonsk litteratur.

 

För mer information:

 

Omslagsbild på boken finns att hämta i bildarkivet på pranavapublishing.se.

 

Hör gärna av er för kompletterande information eller frågor.

 

Lidija Lindoff
Pranava Publishing
Tel: 0708360710
Mejl: info@pranavapublishing.se